Türkiye & Graffiti Sanatı / Turkey Graffiti Art
Forumdaki Linkleri Görebilmek, Rap Albümleri İndirebilmek ve Graffiti Eğitim Dersleri Katılabilmek İçin Üye Olunuz...


Üyeliğinizi e-postanızdan onaylamazsanız, üyeliğiniz 1 gün içinde otomatik olarak ONAYlanır.

Join the forum, it's quick and easy

Türkiye & Graffiti Sanatı / Turkey Graffiti Art
Forumdaki Linkleri Görebilmek, Rap Albümleri İndirebilmek ve Graffiti Eğitim Dersleri Katılabilmek İçin Üye Olunuz...


Üyeliğinizi e-postanızdan onaylamazsanız, üyeliğiniz 1 gün içinde otomatik olarak ONAYlanır.
Türkiye & Graffiti Sanatı / Turkey Graffiti Art
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Graffiti Tarihçesi Graffiti Sanatçıları ve Graffiti Siteleri

Aşağa gitmek

Graffiti Tarihçesi Graffiti Sanatçıları ve Graffiti Siteleri Empty Graffiti Tarihçesi Graffiti Sanatçıları ve Graffiti Siteleri

Mesaj tarafından Gangcore Ptsi Haz. 08, 2009 2:40 pm

Graffitinin Kelime anlamı
Graffiti kelime olarak eski yunan etimolojisinden kalma graphein = yazma anlamına gelen bir kelimeden türemiş, italyancadan sgraffito günümüze okuma ve söyleme yanlışı olarak graffiti olarak gelmiştir.

Grafiti insanlığın varoluşundan beri hüküm sürmektedir. Fransa’daki Lascaux mağaralarında ilk insanların mağara duvarlarına kemikler ve taşlarla kazıdığı resimlere rastlıyoruz. Aynı zamanda ilk insanın stensil ve sprey tekniğini de uyguladığını, renklendirilmiş toz ve kemikler yardımıyla silüetler yaratmasından anlıyoruz. Antik Yunan’da üzerine notlar kazınmış çeşitli kil parçaları bulunmuştur. Pompei’de yapılan kazılarda ise sloganlar, resimler ve müstehcenlik içeren grafiti örneklerine rastlanır.

Grafittinin tanımı
Graffiti; kendi giyim tarzı, kendi literatürü, kendi ticari sektörü olan başlı başına bir yaşam tarzıdır. En ilkel çağlardan günümüze kadar gittiği yerlere kendinden birşeyler bırakan insanoğlu sonunda bu içgüdüsüyle sanatı birleştirmeyi başarmış ve sonunda graffiti ortaya çıkmıştır. Spreylerle duvarlara, trenlere ve daha başka pek çok yere yapılan çizimler, vücudunuzdaki adrenalin seviyesini maksimumda tutan illegal çalışmalardan, enfes ve kalıcı legal çalışmalara kadar size pek çok örnek sunmaktadır. Revaçta olan HipHop kültürünü yayan en etkili kol olan graffiti, dünyada yeni tanınmasına karşın yoğun destekçileri gibi fazla sayıda karşıtları da vardır.

Graffiti Nedir ?
Graffiti genel anlam olarak kamu alanlarina izinsiz kisisel yada bireysel gorusu yansitan yazi yazmaktir. zira sprey boyali versyonu bu durumun son halidir, dolayisiyla nyc’de 1970lerde falan baslamamistir. (ama buyuk amerikan sehir sinirlarinda sprey boya satilmasini yasaklamis yada karneye baglamistir o ayri) bazi magara resimlerini bile graffiti sayanlar vardir, bunu yemeyenler icin pompei’deki ornekler verilebilir. burada gunumuzdekilerden pek farkli olmayan seks ve sosyal mesaj kaygili graffitiler bulunmustur. tabii bulunanlar taslara kazinmistir, bu da bizi kelimenin ozune goturur ki, bu kok kazimaya* referans verir. hatta boyle antik orneklerden biri istanbul ayasofya’dadir. vikingler’in sehre geldiklerini vikinglerin ayasofya’nin galeri korkularina kazidiklari, x was heregraffitilerinden anliyoruz.

graffitiyi kisaca açiklamak gerekirse duvarlara yapilan resim sanatidir.geçmisin askine günümüzde çok gelismis bi seviyededir,kendi ticari sektörü,kendi giyim tarzi,kendi yasam tarzi ve kendi literatürü vardir.graffiti çikisi almanyada gerçeklestimistir, 2.dünya savasindan sonra dogu bloku belirlemek için yapilan duvar,uzun süre insanlar üzerinde özellikle dogu almanya halki için bi baski olmustur.1970lerin basinda protest amaciyla ghetto insanlari çesitli yazilar yazmaya basladi.yazilarin amaci sadece mevcut düzene baskaldirma idi,yani hiç bi sanat ruhu tasimiyodu.80′lerde graffiti kültürü gelismeye devam etti,artik insanlar sadece mesaj vermek verine görselligede onem veriolardi,berlin ve münih graffiti sanatçilari(writer) bu konuda cok uzmanlastilar.

Writer Nedir?
Writer ingilizce bir kelimedir anlamıda Çizen demektir, hip hop kültürünün dalı olan Graffitide ise , Graffiiti yapan ve çizenler için kullanılan Terimdir…
Nasıl ki Rap yapanlara Mc deniliyorsa, Graffiti yapanlarada Writer deniliyor…
Graffiti sokak sanatı olduğu için Writer’lar da sokak sanatçılarıdır…

Graffitinin Tarihçesi ve Gelişimi
Tarihsel olarak graffiti’nin oldukça eski bir geçmişe, mağara duvarlarına çizilen şekiller nedenilye ilkçağ, 4. yüzyıl dönemlerine dayandığı, Pompei’deki duvar yazılarının graffiti sayıldığı söylenebilir. Eski Mısır döneminde insanların geçtikleri yerlerdeki duvar ve kayalara bıraktıkları çeşitli şekil ve yazılardan oluşan mesajlar, graffitinin ilk adımları sayılsa da, gününmüzddeki anlamıyla graffitinin ana çıkış noktası 1940′lı II. Dünya Savaşı günlerine denk gelmektedir. Almanya’yı Doğu ve Batı şeklinde ikiye bölen Berlin Duvarı’nın her iki yanı protest kişilerce boyanarak, yazı ve sloganlarla bezendi. 1960′lı yıllarda ABD’nde politik grupların görüşlerini duyurmak için bu yöntemi tercih etmesi, gençlerden oluşan sokak çetelerinin, kendi denetimleri altındaki alanları belirlemek için duvar yazılarını kullanmasına yol açtı. Ardından bağımsız bireyler graffitiyi geliştirdi. Sosyal içerikli iletiler dışında, bireysel seçimleri de yansıtmaya başlayan graffitiler giderek renklendi. 1970′lere gelinirken, bu görsel uygulama, şehir duvarlarından metro duvarlarına geçerken, New York’tan ABD’nin hemen hemen tümüne yayıldı.

Dünyanın çeşitli ülkelerinde başta duvarlar olmak üzere uygun olan hemen hemen her zemin; graffitiler için uygun yer oluşturuyor, sprey boya, fırça gibi çeşitli araçlar devreye girerek, neredeyse beğeni yarışması haline dönüştürüldü.Graffitinin genel olarak illegal (yasadışı) bir uygulama olması, bu konuda yasa eksiklikleri, tarihsel eserler, özel konutlar dahil, herhangi birçok yerin rastgele boyanarak graffiti zemini kabul edilip uygulama yapılması, graffitiye bakış açısının ağırlıklı vandalizm olarak kabul edilmesinde rol oynamış, uygulayanlar hakkında yasal işlemler yapılmıştır. Özellikle hip-hop kültürünün yaygınlaşmasıyla modern ve asıl şu anki graffiti ortaya çıkmıştır. Graffitinin bugüne gelmesine kadar geçen süreçte, bu konuda Hugo Martinez, Bozo Texino, Taki 183 gibi isimlerin ünlenmesine yol açtı. Graffiti yapanların çok büyük bir çoğunluğu kimliklerini gizlemekte ve papo 184, junior 161, cay 161, stitch 171, barbara 62, TAKI 183 gibi takma isimler kullanmaktadırlar. Örnek olarak TAKI 183, 1969 - 1974 yılları arasında Washington ve Manhattan’da metro istasyonlarında büyük ün yapmıştır.

Graffiti, kendi gelişimsel sürecini rekabet ortamının da teşvikiyle hızlı yaşamıştır. Bu gelişim sonucunda “tag” adı verilen graffiti yazarları imzalarına semboller, ilgi çekici resimler eklenmeye başlamış. Bazıları sayısal simgeler, bazıları logo vb. şekiller kullanmıştır. Zamanla kullanılan harflerin boyutları büyümüş, harflerin içi desenlerle süslenmeye başlanmış, herkes kendi yazım tarzını belirlemiş ve kendine has renkleri kullanmış, hatta durum giderek kaligrafi sanatının bir yansımasına dönüşmüştür.
Graffiti uygulayıcıları, kendilerini sokak ressamı olarak tanımlarlarken, çoğu zaman işi gerektiren maliyetleri kendi ceplerinden ya da sosyal çevrelerini oluşturan dernek, örgüt vb. topluluklardan karşılarlar. “Graffiti” adıyla müzik grupları, albümler vb. oluşumlar gerçekleşmiştir. İran gibi baskıcı yönetim altındaki ülkelerde bile görülen sanat; genellikle barış yanlısı, savaş karşıtı bir eğilim çizmektedir [1]. Günümüz graffitisi, hip hop kültürünün temel unsurlarından biri olmuş, kimliğini açıklamaktan çekinmeyen, bu konuda yasal dernekler, sinema filmleri [2], [3], bilgisayar oyunları [4], web siteleri, grafik bilgisayar programları vb. oluşturanların temsilciliğinde, çeşitli iniş çıkışlarla varlığını sürdürürken, Türkiye’de de Samet Esen, Tunç Dindaş, Cihan Uyar ve İsmail Can Yalçın gibi isimler tarafından yapılmaktadır.

Tüm dünyada graffiti 1980 sonrası zirve yıllarını yaşamıştır. Bu süreçte ABD’nde toplumsal sorun haline geldiği bir dönem yaşandığında, spray boyalar, satıldığı yerlerde kilit altında tutulup, küçük yaştakilere satışı yapılmamıştır. 1980′li yıllaırn ikinci yarısının sonlarında düşüş eğilimi göstermişse de 1990′ların ortalarında yeniden yükselen bir grafik izler.

Bazı Graffiti Sanatçıları
A1one
Abbominevole
Abe Lincoln, Jr. (New York)
Above(Paris)
Andy Howell (USA)
Akay
Apishangel
alexone
Atom (Germany)
Banksy
Bio
Blek le rat (France)
bo130 (Italy)
Buffmonster
Chris Silva
Can2 (Germany)
Cycle
Ckoe
Chris Stain (Baltimore)
CRUNCH (New York)
Cum
Dalek (USA)
Dan Witz (New York)
Darkclouds
Dave
Dr. D
D.Face
Eltono
Faile
Flowerguy
Flying Fortress
Futura
Galo
Logan Hicks
Ignorancia
influenza
IZ
Jon Burgerman
Jace
Jesse Edwards
Kinsey
Klutch
Kofie’One
Kostas
Lastplak
The London Police
Magmo The Destroyer
MCA
Microbo
Miss Van(Paris)
Mysterious Al
Oles
Adam Neate
Nuria
Pez
PISA73 (Berlin)
Pure Evil (England)
Rene Gagnon
Saru (London)
Shepard Fairey
Sam Flores
Skewville (New York)
Smash
Space Invader
Spazmat
Stay High 149
Swoon (New York)
Tie One
Tofer
Travis Millard
Turbo - s2k ( Turkey )( Tunç Dindaş Abimiz )
Tvboy
Urban Medium
Vinnie Ray (New York)
WK
WoW (Germany)
Zephyr (New York)
Zoltron

Graffiti Kategorileri
CAVE-ART
ANCIENT
MEDIEVAL
MILITARY
POLITICAL
RACIAL
NATIONALIST
.RELIGIOUS
GANG-GRAFFITI
HATE-GRAFFITI
WRITING(AMERICAN STYLE)
CHARACTERS
TAGS
.STENCILS
ETCHINGS
LATRINALIA
FOLK-EPIGRAPHY
SEQUENTIAL-PARODY GRAFFITI
META-GRAFFITI
INTERNET-GRAFFITI
TREE-GRAFFITI
EARTHWORK-GRAFFITI
GRAFFITI ON VEHICLES
SCHOOL-GRAFFITI
PRISON-GRAFFITI
CHILDRENS´GRAFFITI
STREET-GRAFFITI
SNOW-GRAFFITI
GRAFFITI ON STICKERS
POSTERS WITH GRAFFITI(ON STICKERS)DEPICTED ON THEM
PILGRIMS´GRAFFITI
TOURISTS-GRAFFITI
TRECKING-GRAFFITI
DECORATED(GRAFFITI/WRITING)CLOTHES
ADOLESCENTS´GRAFFITI



Online Graffiti Yapabileceğınız Bazı Web Siteleri

Graffiti Gen
Your Text olan yere yazmak istediğiniz yazıyı yazınız
Yazı Tipini, Boyutunu ve Renklerini istediğiniz şekilde ayarlayabilirsiniz
www.graffitigen.com

Graffiti Creator
Anasayfada bulunan Hazır Graffiti şablonlarından yapmak istediğiniz Graffiitileri Load Font Kısmını Tıklayıp Açılan Yeni sayfada , Yazmak istediğinizi yazıp Renk ve Şekilleri Ayarlayabilirsiniz.
www.graffiticreator.net

Graffiti Play Do
Spreyle Online Graffiti Yapma Sitesi, Üye olmadan nickinizi yazıp online olan kişilerle graffitiler yapabilirsiniz.Eğer sadece siz graffiti yapmak istiyorsanız, Online olanları Engellemeniz yeterli
www.graffiti.playdo.com

Graff Writer
Online Graffiti Yapma sitesi, sol taraftaki yazılardan herhangi birini tıklayıp programı çalıştırıp, Graffitiler yapabilirsiniz
www.graffwriter.com
Gangcore
Gangcore
Admin

Mesaj Sayısı : 179
Kayıt tarihi : 05/06/09
Nerden : Bronx

https://graffitiart.yetkin-forum.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz